Jednorázovým obalům už dávno odzvonilo, voskované ubrousky jsou praktické a při správné péči vydrží i několik let. Pojďte si je s námi vyrobit! Využijete je na zabalení svačinky na výlet i na přikrytí sekané v lednici. Jejich využití je mnohostranné!
Co budete potřebovat k výrobě?
- SLABŠÍ bavlněnou látku (ne bílou, díky vosku zažloutne) – gramáž cca 110g/m2
- ČISTÝ včelí vosk (poslouží i nastrouhaná stará svíčka ze včelího vosku)
- pečící papír
- plech a troubu
- starý štětec
Jak ubrousek vyrobit?
Troubu předehřejte na 150°, z látky si vystřihněte požadovaný tvar a rozměr budoucího ubrousku (např. čtverec 30×30, 45×45 atd.). Látku položte na plech s pečícím papírem a rovnoměrně posypte voskem. Pak dejte vosk rozpustit do trouby. Pokud je ho na ubrousku po roztátí málo, přisypte. Pokud je ho moc, odeberte ho čistým ubrouskem. Za mě je lepší dát pro začátek méně (na fotkách je ho dost, musela jsem lehce odebírat). Hotový ubrousek sejměte z plechu a dejte vystydnout. Místa nebo okraje, které se vám nedaří v troubě napustit voskem, můžete jednoduše natřít voskem rozpuštěným ve vodní lázni (štětec pak ale bude k.o., použijte starý). Okraje hotového ubrousku můžete zaobroubit entlovacími nůžkami (moje jsou rozbité, jinak bych to udělala taky). Pokud to ale neuděláte, nevadí – okraje se stejně díky vosku nebudou dál třepit (nebo jen minimálně).
Péče o ubrousek
Jednoduše se otřou vlhkým hadříkem. Nepatří do pračky a ke zdrojům tepla. Lze do nich balit svačiny, přikrývat s nimi misky do lednice nebo do nich balit zbytky potravin (kromě syrového masa). Potraviny neokorají a barevné ubrousky poslouží i jako stylový homemade dárek.
Tak co? Vyrobíte si je taky? 🙂