Domácí modelína

Recept na DOMÁCÍ MODELÍNU jsem ladila dlouho a během let jsem vyzkoušela spousty dostupných receptů na vařené i nevařené modelíny. Nejvíc mě kdysi nadchla (asi i proto, že tak dlouho vydrží) vařená modelína z mouky, soli, oleje a octa. Jinou už několik let prakticky nedělám, i když jsem si postupem času trochu upravila poměry, aby byla modelína jemnější.

Domácí modelínu vyrobíte za chvíli a v lednici vydží i několik týdnů až měsíců.

A teď už jdeme na ten RECEPT! ⬇️

Na jednu várku (cca 600g modelíny) potřebujete:

🌈 1 hrnek hladké mouky 
🌈 1/2 hrnku soli (pokud chcete modelínu úplně nejjemnější, stačí i 1/4 hrnku). Já obvykle dávám něco mezi (moc se s tím neprdím, prostě šup šup – velká výhoda hrnkového receptu 😀)
🌈 1 sáček sypkého potravinářského barviva (můžete nahradit kakaem, kurkumou nebo jakýmkoliv přírodním barvivem) 
🌈 3 lžíce oleje 
🌈 2 lžíce octa
🌈 1 hrnek vody

POSTUP
V nepřilnavé pánvi smíchejte sypké suroviny. Přidejte olej, ocet a vodu a pořádně rozmíchejte. Pro úplně hladkou směs to můžete mixnout. Ze zkušenosti ale vím, že drobné hrudky na vstupu nevadí. Zapněte sporák. Na středním plameni se za stálého míchání vytvoří kompaktní hmota. Ale pozor, ještě nekončíme! Udělejte z ní na pánvi placku a nechte ji z obou stran POŘÁDNĚ PROHŘÁT (‼️), to kvůli mouce, aby to (i později) nelepilo. Pozor ale, ať to nespálíte, pořád to obracejte. Vypněte sporák a nechte modelínu na teplé pánvi ještě odpočinout. Pak vyndejte, prohněťte a máte hotovo. Můžete dodat třpytky a aroma (např. cukrářské), modelína je totiž lehce cítit po octu. 

‼️ Někteří jedinci mohou být citlivější na některou ze složek modelíny. Pozor by si měli dávat jedinci s kožními problémy a také celiaci.

Poznámka:
Množství a poměr mouka/sůl/voda ovlivňuje výslednou strukturu modelíny – když dáte víc soli i mouky, bude tužší (něco jako PlayDoh), ale taky ji uvaříte. Na odměření používám klasický hrnek z IKEA o objemu 300ml.

Recept na modelínu najdete na internetu v různých obměnách, nebojte se trochu experimentovat a uvařte si modelínu, která vám bude nejlépe vyhovovat. 

Pokud se modelína lepí (i později), pravděpodobně byla málo prohřátá. Prohřívejte ji příště ještě trochu déle na pánvi (případně nechte na pánvi úplně vychladnout). Můžete zkusit i jinou mouku, každá je nasákavá trošku jinak.

Výrobu modelíny jsem natočila i jako video na můj YouTube kanál, taky si ho můžete prohlédnout na mém instagramu.